Chuyển tới nội dung
Trang chủ » Hoe Maak Je Een Boxplot New update

Hoe Maak Je Een Boxplot New update

You are looking for information on the topic “hoe maak je een boxplot”. chuyenphatnhanhdhlvn.com will gather information to answer your questions in this article. Please read this article to the end to find the information you want to see. You can also check out some other related articles here: https://chuyenphatnhanhdhlvn.com/blog hoe maak je een boxplot in excel, wat is een boxplot, boxplot maker, interkwartielafstand boxplot, boxplot excel, boxplot uitschieters, boxplot whiskers, boxplot explained.

View information about the hoe maak je een boxplot

Information about this question

 • Question: hoe maak je een boxplot
 • Time: Asked 9 days ago
 • Modified: Asked 62 minute ago
 • View: 5965

hoe maak je een boxplot

Een boxplot is een grafiek die gebruikt wordt om de verdeling van een dataset te visualiseren en is opgebouwd uit vijf statistische waarden: minimum, maximum, mediaan, eerste kwartiel en derde kwartiel. Om een boxplot te maken, volg je deze stappen:

 1. Bereken de statistische waarden: minimum, maximum, mediaan, eerste kwartiel en derde kwartiel.
 2. Bepaal de interkwartielafstand (IQR) door het derde kwartiel af te trekken van het eerste kwartiel.
 3. Bepaal de bovengrens (Upper Whisker) en de ondergrens (Lower Whisker) als volgt:
  • De ondergrens is gelijk aan het eerste kwartiel minus 1,5 keer de IQR.
  • De bovengrens is gelijk aan het derde kwartiel plus 1,5 keer de IQR.
  • Als er extreme waarden zijn die buiten deze grenzen vallen, worden deze weergegeven als individuele punten of asterisken op de grafiek.
 4. Teken een rechthoek die loopt van het eerste tot het derde kwartiel. De mediaan (tweede kwartiel) wordt weergegeven als een lijn in het midden van de rechthoek.
 5. Teken lijnen (Whiskers) vanaf de rechthoek naar de bovengrens en de ondergrens. Alle punten die buiten deze lijnen vallen worden weergegeven als individuele punten of asterisken.

Hier is een voorbeeld van hoe je een boxplot kunt maken met behulp van Python en de matplotlib-bibliotheek:

python
import matplotlib.pyplot as plt import numpy as np # Maak een array met willekeurige getallen data = np.random.normal(size=100) # Bereken de statistische waarden minimum = np.min(data) maximum = np.max(data) mediaan = np.median(data) q1 = np.percentile(data, 25) q3 = np.percentile(data, 75) # Bereken de interkwartielafstand (IQR) iqr = q3 - q1 # Bepaal de bovengrens en de ondergrens upper_whisker = q3 + 1.5 * iqr lower_whisker = q1 - 1.5 * iqr # Maak de boxplot fig, ax = plt.subplots() ax.boxplot(data, vert=False, showmeans=True, meanline=True, labels=['Data']) ax.set_title('Boxplot van willekeurige data') ax.set_xlabel('Waarden') ax.set_ylabel('Data') plt.show()

Dit zal een boxplot creëren van de willekeurige dataset die we hebben gegenereerd. Je kunt de code aanpassen aan je eigen dataset en parameters om de boxplot aan te passen aan je specifieke behoeften.

Watch videos related to “hoe maak je een boxplot”

How To Make Box and Whisker Plots

Images related to hoe maak je een boxplot

Found 42 hoe maak je een boxplot related images.

Statistiek - Boxplot Tekenen (Stappenplan) - Youtube
Statistiek – Boxplot Tekenen (Stappenplan) – Youtube
Beschrijvende Statistiek - De Boxplot - Wiskundeacademie - Youtube
Beschrijvende Statistiek – De Boxplot – Wiskundeacademie – Youtube
Wiskunde - Boxplot - Youtube
Wiskunde – Boxplot – Youtube
Een Boxplot Maken - Microsoft Ondersteuning
Een Boxplot Maken – Microsoft Ondersteuning

hoe maak je een boxplot in excel

Om een boxplot te maken in Excel, volg je deze stappen:

 1. Open Microsoft Excel en selecteer de gegevens die je wilt gebruiken voor de boxplot.
 2. Klik op het tabblad “Invoegen” en zoek naar de optie “Statistieken”.
 3. Klik op de optie “Box en whiskerplot” in het drop-down menu en selecteer het type boxplot dat je wilt maken.
 4. In het dialoogvenster dat verschijnt, selecteer je de kolommen met de gegevens die je wilt gebruiken voor de boxplot en klik je op “OK”.
 5. De boxplot wordt nu gemaakt in een nieuw werkblad.

Opmerking: de exacte stappen en opties kunnen enigszins verschillen, afhankelijk van de versie van Excel die je gebruikt.

wat is een boxplot

Een boxplot is een grafische weergave van verdelingsgegevens die vaak wordt gebruikt om de centrale tendens, de spreiding en de uitbijters van een dataset te visualiseren.

Een typische boxplot bestaat uit een rechthoekige doos met lijnen die uit de boven- en onderkant van de doos komen. De onderkant van de doos geeft het eerste kwartiel (25e percentiel) van de gegevens weer, terwijl de bovenkant het derde kwartiel (75e percentiel) aangeeft. De lijn in het midden van de doos geeft de mediaan van de gegevens weer.

De verticale lijnen die uit de doos komen, worden whiskers genoemd en geven de variabiliteit van de gegevens aan. De uiteinden van de whiskers geven de laagste en hoogste waarden weer die niet als uitbijters worden beschouwd. Uitbijters zijn punten die significant verschillen van de rest van de gegevens en worden weergegeven als afzonderlijke punten buiten de whiskers.

Boxplots zijn handige hulpmiddelen om snel een beeld te krijgen van de verdeling van de gegevens en om eventuele uitbijters te identificeren.

You can see some more information related to hoe maak je een boxplot here

Comments

There are a total of 125 comments on this question.

 • 754 comments are great
 • 921 great comments
 • 212 normal comments
 • 15 bad comments
 • 74 very bad comments

So you have finished reading the article on the topic hoe maak je een boxplot. If you found this article useful, please share it with others. Thank you very much.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *